Těžký život poety, aneb Trójská válka v praxi

7. 10. 2016 12:01:00
„Ahoj kočky! Kampak jste vyrazily?“oslovil jsem tři kolegyně v poledním čase cestou do oblíbené restaurace.... „Nic neříkejte, je mi to jasné: hledáte Parida, aby rozsoudil, které z Vás náleží zlaté jablko, že jo?"

Dmul jsem se pýchou nad tím, jakou lichotku jsem dokázal vymyslet, ovšem jenom do okamžiku, než jsem místo očekávaných ruměnců ve tvářích viděl nechápavé pohledy a slyšel dotazy: „Cožééé?“ a „Kohóóó?“

Řeckou mytologii jsem si zamiloval už jako kluk. Homérovu Íliadu převyprávěnou Janem Pilařem jsem přečetl snad v deseti letech a bláhově jí považuji za klasiku, kterou musí znát každý. Bohužel v dnešní uspěchané době lidé znají spíše film Troja, který z úžasného eposu udělal sexistickou limonádu okořeněnou pohledem na pevný zadeček Brada Pitta...

Pokud jste na tom podobně jako mé kolegyně, vězte tedy, že příběh Trójské války nezačal banální mírovou misí, během níž rozmazlený metrosexuál snadno sbalil krásnou a znuděnou manželku drsného, prostoduchého a poněkud machistického krále, jak se nám snažili namluvit hollywoodští scénáristé.

Dle původní předlohy se celý příběh začal zaplétat daleko dříve a hlavní prsty v něm měli řečtí bohové. Bohyně sváru Eris dala vplen zlaté jablko s nápisem „Té nejkrásnější“... Uznejte, že taková rozbuška by nadělala pořádnou paseku v každém kolektivu, který má ve svém středu více osob ženského pohlaví než jednu. Co to potom muselo dělat se společenstvím, v němž si každá dáma víceméně oprávněně myslela, že vypadá jako bohyně, že?

Coby nejkrásnější přicházely v úvahu tři: Pallas Athéna, bohyně moudrosti a vítězné války, Afrodité, bohyně krásy a lásky a Héra, manželka samotného vládce bohů. Právě vládce Olympu Zeus měl rozhodnout, komu jablko připadne a jak už to tak bývá, moc se mu do toho nechtělo. Přikázal tedy, aby tři krásné bohyně vyhledaly mladého muže, který dosud žádnou ženu nespatřil a ten ať rozhodne. Tím mužem byl trójský princ Paris.

Skutečnost, že zrovna pásl ovce někde v tramtárii je vedlejší – ten příběh je ve skutečnosti ještě delší, ale pro tenhle článek to není podstatné... Důležité pro nás je, že všechny tři polonahé krasavice po zlatém jablku toužily a tak se zcela bez skrupulí rozhodly vyděšeného mladíka zkorumpovat. Héra mu nabízela bohatství, Athéna válečné úspěchy, ovšem jablko dostala Afrodité, jež mladíkovi slíbila lásku nejkrásnější ženy světa...

Tou ženou byla Helena, manželka Spartského krále Meneláa. Paris se s bohyní lásky po boku vypravil pro svou odměnu. Bylo jim zcela buřt, že se nabourávají do funkčního a pevného svazku. Na Spartu dorazili coby vážení hosté a jakmile král musel odjet, krásná královna pod vlivem Afrodité zapomněla na milujícího manžela a odjela i s Paridem do Tróje. V mých dětských očích to byl strašný podraz!

Dál už se film víceméně drží předlohy... tedy až na totálně opomenuté zapojení bohů do boje.... a hlavně na ten konec.

Podle řecké mytologie Paris padl otráveným šípem. Meneláos při dobytí Tróje málem zabil svou nevěrnou ženu, ovšem sama Afrodité (která to tedy jaksi celé zpískala) mu zadržela ruku, vzbudila zapomenutou lásku a oba manželé šťastně odpluli domů... V hollywoodské verzi dostal podvedený král co proto v půlce filmu a na jeho konci Paris i s Helenou coby neodolatelný pár zdrhají z hořícího města založit někde nový rod.

Pokud jste to dočetli až sem, tak tedy víte, že jsem kolegyně přirovnával k těm nejkrásnějším bohyním ... ovšem sklidil trpké plody nepochopení.

Těžký je život romantického poety, zvláště když má nějaké ty historické znalosti.

Dnešní doba holt má jiné hrdiny...

Ostatně nestalo se mi to poprvé. Kdysi jsem jedné dívce lichotil v podobném duchu... Řekl jsem jí: "Když se usměješ, reálně hrozí, že se ve Spartě začnou šikovat bojovníci, aby vyrazili směrem na Tróju...."

Jak asi tušíte, také nepochopila, že ji přirovnávám k ženě, jejíž krása rozpoutala desetiletou válku.

Divila se, co má její úsměv společného s cestou fotbalistů jednoho nejmenovaného klubu do ZOO.....

Autor: Karel Janďourek | pátek 7.10.2016 12:01 | karma článku: 15.69 | přečteno: 434x

Další články blogera

Karel Janďourek

Povinná školní četba, aneb pan Kaplan by zaplakal!

Dcera dostala jako povinnou školní četbu knížku „Pan Kaplan má třídu stále rád“. Upřímně jsem zajásal, trošku jsem i si zazáviděl.

11.1.2022 v 12:05 | Karma článku: 29.64 | Přečteno: 1295 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.39 | Přečteno: 250 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 347 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 127 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1506
Člověk velice všímavý a ještě více upovídaný

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...